Harmen bij het grote defensiedebat

Harmen bij het grote defensiedebat

Harmen deed gisteren mee met het grote defensiedebat georganiseerd door Jonge Atlantici.

In dit artikel staat een weergave van het debat door het ANP.

Defensie kan blijven rekenen op meer geld na verkiezingen

MAANDAG 22 FEBRUARI 2021 | 21:16 |

DEN HAAG (ANP) – Defensie lijkt zich geen zorgen te hoeven maken over haar begroting na de verkiezingen. Veel partijen willen meer geld uittrekken voor het ministerie. En de militair moet dat vooral ook op zijn salarisstrookje terugzien.

Zelfs het van oorsprong pacifistische GroenLinks wil niet meer geld weghalen bij de krijgsmacht. “Je kunt niet meer bezuinigen op het defensieapparaat als je het serieus neemt”, aldus Tweede Kamerlid Tom van den Nieuwenhuijzen.

Op initiatief van de Jonge Atlantici gingen VVD, CDA, PvdA, GroenLinks, D66, SP en SGP maandag met elkaar in debat over de toekomst van het leger. De SP was het buitenbeetje van het gezelschap. Ze wil niet meer geld naar Defensie.

Na de val van het communisme is decennia bezuinigd op het militaire apparaat. De afgelopen jaren is er weer meer geld naartoe gegaan. Het kabinet-Rutte III heeft het budget met structureel 1,7 miljard euro verhoogd.

2-procentnorm

In de NAVO is in 2014 tijdens een top in Wales afgesproken dat elk lid 2 procent van het bruto binnenlands product in 2024 aan Defensie zou uitgeven. Maar dat wordt door maar weinig landen gehaald, zeker niet door Nederland.

CDA en SGP willen wettelijk vastleggen dat dit streven in 2030 wordt gehaald. De VVD vindt het een mooi doel en wil “richting” die 2 procent gaan, verklaarde kandidaat-Kamerlid Ruben Brekelmans. De rest loopt niet zo hard van stapel.

PvdA, D66 en GroenLinks willen vooral inzetten op meer taakspecialisatie. Dat kan volgens Kavish Bisseswar, de nummer veertien van de PvdA, in bijvoorbeeld cyber en onderzeeboten. Ook GroenLinks pleit daarvoor.

Samenwerking

En ze zijn het allemaal eens dat er binnen Europa meer moet worden samengewerkt. De Amerikanen staan niet meer garant voor de veiligheid van Europa. “De koers van de Verenigde Staten hangt heel erg af van de president die er zit”, aldus VVD’er Brekelmans.

De meningen verschillen vooral over de mate van die samenwerking in Europa. D66 en GroenLinks gaan daarin het verst. Zij willen toewerken naar een Europese defensiemacht. Voor bijna alle partijen blijft de NAVO een hoeksteen van de veiligheid.

Meer geld voor Defensie betekent zeker een beter loon voor de militair, vinden alle partijen. De militair verdient namelijk in sommige gevallen nu minder dan het minimumloon. “Met het personeel komt het wel goed, welke coalitie er ook komt”, oordeelde Chris Stoffer (SGP).

HENDERIEKUS WILTJER (PDI) | ANPX-220221-215-V1 | ©️ 2021 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Steun Harmen

Laat je familie, vrienden, kennissen en de rest van Nederland weten dat je op Harmen stemt. 

Doneer

Wil jij ook dat Harmen in de Tweede Kamer komt? Help onze campagne dan nu nog beter te maken door te doneren. En wie weet komt hij dankzij jouw bijdrage wel in de Kamer! Alvast bedankt!

Laatste nieuws

Nieuws

Waarom geen tijdelijke noodbrug bij werkzaamheden Kooybrug?

Waarom komt er geen tijdelijke noodbrug? Worden getroffen ondernemers financieel gecompenseerd? De Tweede Kamerfracties van CDA en zelfs van zijn eigen partij VVD stellen Kamervragen aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat over de langdurige afsluiting van de Kooybrug. Het …

Lees verder
Nieuws

Motie Krul dwarsboomt voornemen NS

Er komt geen uurdienst vanaf 22.30 uur op het NS-traject Alkmaar-Den Helder. De Tweede Kamer stemde dinsdagmiddag in met een motie van het Helderse Kamerlid Harmen Krul waardoor er in de late avonduren gewoon twee treinen per uur blijven rijden. …

Lees verder
Nieuws

Harmen Krul: ’Foutieve informatie Rijkswaterstaat is opgestoken middelvinger’

Tweede Kamerlid Harmen Krul maakt zich in Den Haag al maanden hard voor het behoud van vuurtoren de Lange Jaap. De inwoner van Den Helder noemt de blunder van Rijkswaterstaat ’een opgestoken middelvinger naar de Helderse gemeenschap’. ,Ik ben erg …

Lees verder

Doneer

Kies hier hoeveel geld je doneert.

[paytium name=”doneer-formulier”] [paytium_field type=”name” label=”Naam”] [paytium_field type=”address” label=”Adres”] [paytium_field type=”city” label=”Plaats”] [paytium_field type=”email” label=”E-mailadres”] [paytium_field type=”label”] [paytium_total label=”Doneer”][/paytium]