“De maatschappelijke diensttijd verbindt mensen”, zegt Harmen Krul (26), nummer 21 op de CDA-lijst voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. “Tijdens je maatschappelijke diensttijd leer je dat een sterke maatschappij inzet van alle mensen vraagt. Je krijgt daarbij ook nog structuur en waardering voor je werk. Daarom maak ik mij sterk voor zo’n diensttijd voor alle jongeren. Het is goed om op deze manier in jongeren te investeren.”
Caroline van den Bos (17) werkte tijdens haar maatschappelijke diensttijd in de ouderenzorg. Ze vond het zo speciaal, dat ze iedereen aanraadt om mee te doen. “Met mijn buddygroep hebben we geholpen de tuin van een oudere vrouw op orde te brengen. Ze bracht ons wel vijftien keer koekjes en thee als dank voor onze inzet. Het was bijzonder om te zien hoe dankbaar zij was, voor iets dat voor mij een kleine moeite was.”
(digitale) bubbel
“Veel jongeren leven in hun eigen (digitale) bubbel en komen bijna geen mensen meer tegen die anders denken dan zij” stelt CDA’er Krul. Hij denkt dat de maatschappelijke dienstplicht ervoor kan zorgen dat ze anders naar de samenleving gaan kijken. “Je blik wordt breder. Zeker als je samen aan de slag gaat, raak je in gesprek en leer je elkaar kennen. Zo ontstaat die broodnodige verbinding tussen mensen”.
Caroline is het daarmee eens: “De groep waarmee ik aan de slag ging, was heel verschillend. Dat had ik helemaal niet verwacht. Scholieren en studenten, van andere leeftijden en achtergronden”. Over een oudere deelnemer vertelt ze: “Hij had al heel andere dingen meegemaakt in het leven. Heftig om te horen, maar mooi om te zien hoe hij zijn ervaringen omzet in een missie. Zelf zit ik nog op school, dus hoe hij dealt met zijn leven is voor mij echt een les.”